OKUMUŞ CAHİL BİREYLER

Üniversite sınavlarına hazırlanırken bire-bir matematik dersleri verdiğim öğrencilerim mesaj atıyor. Bir çoğumuz gibi onlar da olanlar karşında korkmuşlar ve çok üzgünler. Ancak bir o kadar sitemli ve üzgünler de. Üniversite eğitimi, tıpkı pandemi dönemindeki gibi uzaktan verilmeye başlanacakmış. Benim bundan haberim, öğrencilerim mesaj atınca oldu. Benim bu konudaki fikrimi ve düşüncelerimi sorup, büyük bir sitemle "Oradaki insanlara çok üzüldük, elimizden geleni de yaptık, ama ilk önce eğitim mi feda edilmeliydi Hocam?" diye soruyorlar.

Bu konudaki fikrimi açık bir şekilde ifade ettim.

"Ne yazık ki eğitimin on-line olmasını doğru bulmuyorum. Elbette hepimiz çok üzgünüz. Yalnızca deprem bölgesi için bile eğitimi on-line yapmış olsalardı bu da doğru olmazdı. Deprem bölgesinde insanların psikolojisi epeyce bozuldu. Yardıma gidenlerin dahi öyle. Çocukların derslerini düşünecek ne halleri ne ortamları kaldı.

Şu an yalnızca psikolojik desteğe ve hayata tutunmaya ihtiyaçları var. Ancak, ne yazık ki ülkemizde en küçük bir fırsat krize dönüştürülerek eğitime vurulur. Çünkü, toplumun eğitim düzeyi ne kadar kalitesiz ve yetersiz olursa halkı kandırmak o kolay hale gelir. Hal böyle olunca maalesef daha çok insanımız ölmeye devam eder. Fay hatları üzerine daha çok ev yapar, daha çok gizli saklı kat çıkarlar. Halkı daha çok ölüme iterler. Ancak bunu bu toplum insanına anlatmak ve göstermek ne yazık ki çok zor.

Şu an için buna üzülerek vakit harcamayın lütfen. Olanları anlamaya ve görmeye çalışarak kendinizi korumalısınız. Yapacağınız işin ehli olarak gözünüzü açın ve daha sıkı çalışıp daha sıkı sarılın okulunuza. Sadece şu gerçeği göz ardı etmeyin: “Ülkemizde eğitimin amacı, okumuş, ancak cahil bireyler yetiştirmektir.”

Belki bu söylediklerim üniversiteli öğrencilerim için ağır oldu. Ancak, gerçeği süsleyip püsleyip yumuşatarak ya da romantize ederek, onları kaçınılmaz sondan kurtaramayız. Umarım, çok geç olmadan gözümüzü milletçe açarak önümüze bakabiliriz.

Popüler Yayınlar